2010. szeptember 18., szombat

Mandulás-szilvás lepény

Na jól van, elmondom a tutit, a mandulás szilvás lepény receptjét, mert nem vagyok szűkkeblű, különben is olyan meghatóan gazdagon olvasott ez a blogom, mint mostanában minden gasztronómiai témájú cucc, hiába, konjunktúra van, mint még soha egyik sem, pedig volt már néhány. Szóval lehet férjet-gyerekeket, vendégsereget kényeztetni, sikerülni fog.

Kicsit ugyan anyagigényes, de semmi olyan hozzávaló nincs benne, amit ne lehetne megvásárolni akár egy Tesco Expresszben, vagy a sarki kisboltban.
A tészta:
50 dkg liszt (és nem ötszáz gramm, mert magyarul dekában számolunk, a macska rúgja meg a sok külföldicizmust már!)
15 dkg kristálycukor
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
kevés só
A szárazanyagokat összekeverjük egy megfelelő méretű (nagy) tálban, majd kézzel belemorzsolunk
1 kocka Rama margarint. Nem teavajat, mert azzal nem lesz finom. Én is voltam gasztrosznob, próbáltam, nem működik. Aztán hozzáöntünk
2 tojás sárgáját és egy fehérjét, és gyorsan összegyúrjuk
annyi tejföllel, hogy összeálljon. Nem kell kidolgozni, csak egybe legyen, és ne morzsálódjon.
Aztán bedobjuk pihenni a hűtőbe, közben elkészítjük a tölteléket.
Jó sok, vagy másfél-két kg szilvát megmosunk, kimagozunk, négybe vágjuk, vagy nyolcba, vagy ahogy az időnk engedi. Ez idő alatt kipiheni magát a tészta. Elővesszük, félbe vágjuk, tepsi méretűre nyújtjuk az egyik felét, és ráhelyezzük a sütőlapra. Én sütőpapíron nyújtom, folpack alatt, így nem kell se deszkát-sodrófát mosogatni, se káromkodni nem kezdek, mert leragadt, vagy elszakadt a tészta, egyszerűen a karomra fektetem sütőpapírostól, és áthelyezem a sütőlapra, majd a papírt, mint egy matricát, lehúzom róla. Ezután meg kell szórni
5-8 dkg darált mandulával, lényeg, hogy mindenhová jusson belőle, mert ez lenne hivatott elvileg felszívni a szilvából kisülő nedvességet. Persze nem fog neki sikerülni, és lecsorog a sütő aljára, spaklival le kell kaparni a végén. Aztán egyenletesen el kell rajta teríteni a szilvát, és meg kell szórni
20 dkg kristálycukorral, majd
őrölt fahéjjal vékonyan. Ezután jól meg kell locsolni
kb. 1/2 dl keserű mandula likőrrel, vö Amaretto.
Most kell bekapcsolni a sütőt, és előmelegíteni 180 fokra. Aztán ki kell nyújtani, és rá kell teríteni szilvára a tészta másik felét, meg kell szurkálni, és a tetejét meg kell kenni a kimaradt tojásfehérjével. Ekkor betolom a sütőbe a sütit, rákapcsolom a légkeverést, és nem ijedek meg, amikor sűrű, torokkaparó füst kezd el szállni a konyhában, mert nem égett oda menthetetlenül a süti, ez csak a szilva odaégett cukros leve. De azért ne menjünk el közben gombát szedni, mert kb. 15-20 perc alatt készre sül.
Kicsit hagyni kell hűlni, hogy lehessen szeletelni, de sokáig úgyse lehet, senkinek sincs akkora önfegyelme. Isteni finom cucc!
(Egyébként nálunk verseny megy, hogy milyen lepény legyen, a Pé a szilvásat szereti jobban, a gyerekek meg az almást, mondjuk náluk én is, mert kevésbé kenik magukat össze vele, ezért mostanában kéttöltelékes lepényt készítek, az egyik fele ilyen, a másik olyan, és a két részt élére állított háztartási keksszel választom el.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése