Szóval a Pé kapott karácsonyra apparátot, úgyis, mint karamellizáló pisztoly, valamint megfelelő tálkák, ezért készült szilveszterre krémbrulé. Én konkrétan nem nagyon tudtam, hogy milyen az, úgyhogy én voltam a kibic, ő meg sütött. Blogolni viszont továbbra is én fogok, mert az ő ujja mostanában hozzánőtt a facebook-hoz.
Először is feltekerjük a sütőt 150 fokra, előkészítjük a megfelelő edényeket, és az aljára helyezünk valami befőttszeletet. Utóbbi opcionális, el is hagyható. Nekünk birsalma akadt a polcon, úgyhogy az lett, és a végeredmény (előre bocsátom annak, aki nem szeret lutrit olvasni) harmonikus, finom íz lett. Aztán föl kell tenni főni fél liter tejszínt, vagyis forráspontig kell hevíteni, benne egy vaníliarúd belsejével. Fotó.
Amíg a tejszín melegszik, házi cukrászunk szétválaszt nyolc tojást, a sárgáját fogja felhasználni, kikeveri alaposan hat deka kristálycukorral. Következő bejegyzésünk így a tojásfehérje felhasználásáról fog szólni.
Ehhez a tojásos cucchoz kell lassan, állandó kevergetés mellett hozzáönteni a forró, vaníliás tejszínt, majd az egészet átszűrni, és a formákba önteni, rá egyenest a birsalmabefőtt tetejére. Aztán fogni kell egy tepsit, vagy a formák saját kis összefogó tálját, mint nálunk, mert nem szeretjük a buher megoldásokat, belehelyezni a tálkákat, majd fel kell önteni félig vízzel, így betolni a sütőbe 40-50 percre, míg a szélük barnulni nem kezd, íme:
Ezután hagyni kell a vízben kihűlni, majd lefedve a hűtőbe lehet helyezni. Felhasználáskor pedig az ember veszi a kis karamellizáló pisztolyát, megszórja a krémet egy teáskanál kristálycukorral, és gyermeke ámuló pillantásától kísérve csodát tesz:
Fogyasztáskor kiskanállal áttörjük a krémen keménykedő karamell réteget, és örülünk nagyon, hogy micsoda nagyszerű édességek vannak a földön.
Egyébként én kötöm az ebet a karóhoz, hogy lassan, fokozatosan, hogy szokja a helyzetet, csökkenteni kell benne a tojást, mondjuk hétre, bátrak hatra. Annyi elég is lesz bele szerintem, majd kipróbáljuk, de ma crème caramell-t kaptam helyette, széles mosoly. Holnap azt is leblogolom a Pé helyett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése