2014. december 14., vasárnap

Kókuszlikőr, fehércsoki likőr

Hát szóval csodálatosan nyolcvanas évek hangulatú dolgok ezek, karácsonykor házi likőröket kotyvasztani, majd a megfelelő pillanatban előkapni a kredencből, és azzal kínálni a vendégeket. A vendég pedig kicsit bizalmatlanul, de udvariasan felhörpinti, majd felnyílik a szeme, hogy nézd már, ez finom. És amúgy kiváló minőségű, természetesen. A következő vendégnek pedig már nem jut, de kit érdekel, mert a zsebünkben a recept.

Az alap egy fél literes Kalinka vodka volt, amit egyébként semmilyen körülmények között nem innánk meg. Nem azért, mert rossz, vagy ilyesmi, mert színtiszta gabonapárlat, hanem mert nem finom.

Fehércsoki likőr

20 deka fehér csokit
4 dl tejszínben
gőz fölött felolvasztunk. Teszünk bele
fél rúd vaníliát (félbe vágjuk, kikaparjuk a belét, utána vágjuk a hüvelyt is)
majd kihűtjük, és amikor ez sikerült, felöntjük
3 dl vodkával.
Üvegbe szűrjük, kész.

Kókuszlikőr

Ez mondjuk már nem olyan egyszerű, bár akinek egyébként nem hobbija a kulináris önsorsrontás, nyilván megcsinálhatja konzerv kókusztejből is. Mi nem.

1 kókuszdiót felnyit az urunk szakszerűen. A levét kicsorgatjuk, a húsát kifejtjük és apróra vágjuk.
Ezt jól megfőzzük
2 dl víz, 2 dl tej és a kókusztej keverékében, közben beletesszük
a vaníliarudunk másik felét.
Gyenge tűzön főzögetjük vagy egy órán át, de tovább is lehet. A végén beleteszünk
2 evőkanál cukrot, szerintem ez pont elég is lesz, nem akarjuk, hogy összeragadjon tőle a szánk. Amikor kissé kihűlt, beleöntjük a maradék vodkánkat, és csatos üvegbe szűrjük, mert ennek még 10 napig érnie kell a hűtőben.

Aztán megisszuk mind.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése